Kissat, paina tästä 

27.11.2019

Xantija Nevskaja Radost / Neva Masquerade/ Siperian kissa


Siperiankissan luonne:

Luonteeltaan siperiankissa on välitön ja sydämellinen. Se rakastaa läheisyyttä ja hakeutuu mielellään syliin kehräämään. Vaikka se on temperamenttinen ja nopearytminen kissa, se ei osoita epäluuloisuutta tai aggressiivisuutta. Arkuus ei yleensä kuulu siperiankissan luonteeseen lainkaan: se lähestyy vieraitakin ihmisiä, koiria ja muita kissoja uteliaan ystävällisesti, ja sen elämänasenteena on: "Kaikki rakastavat minua - minä rakastan kaikkia." Siperiankissan rohkeus ja luottavaisuus tuottavatkin joskus omistajalle ylimääräistä huolta. Kun pakettiin lisätään vielä vilkkaus ja uteliaisuus, vahinkojen mahdollisuus kasvaa. Siperiankissaa onkin syytä pitää hiukan silmällä, sillä se on mukana kaikissa kodin askareissa ja älykkäänä rotuna ryhtyy myös omatoimisiin kokeiluihin. Moni siperiankissa avaa ovet kumpaankin suuntaan, kuljettaa esineitä, sulkee herätyskellon tai pakkaa itsensä koulureppuun. Hyvin aktiivisena kissana se tarvitsee leikkitoverin - koiran, kissan tai lapsen. Yksinäisyys ei sovi sosiaaliselle siperiankissalle. Nukkumaankin sen on päästävä rakkaan ystävän lämpimään kylkeen.

Eloisuudestaan huolimatta siperiankissa on hiljainen. Se juttelee pienin kurnutuksin ja sirkutuksin, tahtoaan se ilmaisee kirkkaalla naukaisulla. Siperiankissaa on hyvin helppo tulkita: se on ilmeikäs, ja hakee kontaktia katseella. Jos sillä on joku hätä, se kertoo sen hyvin selvästi. Se ilmaisee kaikki tunteensa avoimesti ja ymmärrettävällä tavalla: suukot, hellät näykkäisyt, painautuminen syliin ja kiintymystä osoittavat silmäniskut ovat siperiankissan omistajan arkea. Tunteellinen siperiankissa reagoi myös herkästi omistajansa mielenliikkeisiin. Itkevä lapsi saa nopeasti lohduttajan puskemaan ja kehräilemään. Siperiankissa elää perheen kaikki hetket voimakkaasti ja tunteella.

Siperiankissa kasvaa ja kehittyy hitaasti. Isoimmat urokset ovat valmiita vasta neljä-viisivuotiaina, naaraatkin vielä vuoden ikäisinä hyvin pentumaisia. Henkisesti rotukissat ovat yleisestikin domestikoituneita. Ne ovat riippuvaisia ihmisestä koko elinikänsä. Herkkäsieluinen rotukolli saattaa kehittää jopa läheisriippuvuuden oireita, naaraat sentään saavuttavat jossain vaiheessa tietyn itsenäisyyden. Siperiankissan kehitys vie useita vuosia, joten sen herkkyys omaksua erilaisia tapoja kestää myös pitempään. Tässä mielessä siperiankissaa on helppo koulia uusille tavoille, jos se tuntuu tarpeelliselta. Näyttelyihin ja matkustamiseen totuttaminen sujuu helposti, samoin valjaiden käyttö ulkoillessa. Herkkyysaika kannattaa käyttää hyödyksi, sillä voimakastahtoinen siperiankissa osaa halutessaan pitää jääräpäisesti kiinni omasta näkemyksestään.
 	Xantija Nevskaja Radost
Xantija Nevskaja Radost


Pyhä Birma/ Olga Aurinko

PYHÄ BIRMAN LUONNE:


Pyhä birma on rauhallinen, lempeä, lojaali ja sopeutuva kissa. Siksi sitä on helppo pitää kauniina, hienostuneena ja erittäin rakastettavana. Birma on utelias ja avoin tutustumaan kaikkeen uuteen. Birmat yleensä pitävät ihmisistä ja muista eläimistä. Sosiaalisuutensa ja sopeutuvuutensa vuoksi se tulee yleensä hyvin toimeen isommissakin perheissä ja muiden lemmikkien kanssa. Samoin se on yleensä hyvin käyttäytyvä ja sopeutuva näyttelykissana. Birma kuitenkin pitää myös rauhasta ja hiljaisuudesta, joten sillä pitäisi olla aika ajoin mahdollisuus vetäytyä omaan rauhaan ja hiljaisuuteen. Yksin birma ei yleensä viihdy pitkiä aikoja. Ollakseen onnellinen sillä on oltava seuraa joko perheenjäsenistä tai muista lemmikeistä. Koirienkin kanssa birmat tulevat yleensä hyvin toimeen, mutta sillä edellytyksellä, että koira "osaa käyttäytyä". Birma ei nimittäin pidä siitä, että sitä yritetään ajaa takaa tai jahdata.

Sosiaalisena kissana birma tulee yleensä toimeen muiden lemmikkien ja lasten kanssa.

Birma selviytyy sopeutuvaisuutensa vuoksi melko mutkattomasti perheessä tapahtuvista elämänmuutoksista esim. avioero, lapsen syntymä, uusi lemmikki tai muutto. Sen sitoutuneisuus ja lojaalisuus omaan perheeseen on kuitenkin huomioitava muutostilanteissa. Joillakin yksilöillä on taipumus sitoutua voimakkaasti yhteen ihmiseen, jolloin näiden kissojen hyvinvointi ja onnellisuus on sidoksissa tämän henkilön läheisyyteen ja huolenpitoon. Näille birmoille eroaminen omasta ihmisestä voi olla iso stressin aihe.

Birma ei yleensä ole kovin äänekäs kissa. Se käyttää muita keinoja kuin ääntä saadakseen omistajansa ymmärtämään, mitä se haluaa. Tyypillisesti birma viestittää haluamansa "puskemalla" kohdettaan kevyesti päällään tai vartalollaan tai ottamalla omistajaan tiiviin katsekontaktin. Jos nämä keinot eivät tehoa, saattaa birma puraista omistajaansa kevyesti esimerkiksi pohkeesta huomion kiinnittämiseksi; se yleensä tehoaa. Närkästyksensä birma ilmaisee tehokkaasti ns. birmayskällä, joka on tyypillistä birmoille, vaikka ihan kaikki yksilöt eivät tätä ominaisuuttaan tuo esiin. Birmayskä on yhdistelmä syvältä kumpuavaa tukahdutettua, lyhyttä murinaa ja haukotusta.

Uteliaana kissana birma on leikkisä. Minään merkittävänä saalistajana birmaa ei yleensä voi pitää, mutta pallojen, leikkihiirien, nauhojen ym. heittely ja niiden perässä juokseminen tuottaa birmalle suurta huvia. Jotkut birmat pitävät "noutoleikeistä", eli ne ovat oppineet palauttamaan omistajalleen heitettyjä tekstiilileluja (hiiriä, palloja, hiuslenkkejä, tms.). Leikkiminen, ja joskus riehaantuminenkin, sujuvat birmoilta ikään katsomatta, mutta ne eivät yleensä melua tai saa aikaan tuhoja. Jotkut birmat ovat "nirsoja" syömään, mutta tämä ominaisuus saattaa johtua enemmän siitä, että birmojen omistajat ovat taipuvaisia hemmottelemaan ihanaa lemmikkiänsä myös ruualla. Rotupiirteenä nirsoutta ei voi pitää.

Olga Aurinko
Olga Aurinko

Kissoihimme saa tulla tutustumaan sovitusti.